Rotonde

Hoveniersbedrijf Schraal adopteert rotonde bij Arie de Witbrug!

Hoveniersbedrijf Schraal heeft een primeur. We zijn de eerste Urker hovenier die een rotonde op Urk heeft ‘geadopteerd’. Met een eigen ontwerp en daarna aanleg en onderhoud is de rotonde bij de Arie de Witbrug een visitekaartje voor ons bedrijf. Het idee is dat elke Urker hovenier een rotonde onder zijn hoede krijgt. Zo wordt ons mooie dorp nog verder verfraaid!

Het ontwerp van Wiebe

Voor de rotonde bij de Arie de Witbrug hebben we een speels ontwerp gemaakt met een knipoog naar de geschiedenis van Urk als eiland. Midden op de rotonde ligt een ‘eiland’ van schelpen. Het eiland is deels omringd door geschilde palen die verwijzen naar het palenscherm dat Urk eens beschermde tegen de golven.

Aan twee kanten van de rotonde groeit een boom, de Pyrus salicifolia. Deze boom heeft een bijzondere, losse uitstraling die doet denken aan de zee. Als de wind door deze bomen waait, verwijzen de golfbewegingen in de bladeren naar de zee die eerst op deze plek was.

De rotonde biedt steeds een wisselend uitzicht. Elk seizoen bloeit er andere beplanting, maar ook het ontwerp is niet symmetrisch. Wie om de rotonde rijdt, ervaart een bepaalde spanning. Wat zou er om de bocht te zien zijn?

De beplanting gaat de komende jaren groeien. Het idee achter het ontwerp zal steeds beter zichtbaar worden. We hopen dat de Urker bevolking van dit proces gaat genieten!

Comments are closed.