Geschiedenis

hoveniersbedrijf-urk

Al van jongsaf aan had Wiebe Schraal (1970) één droom: hovenier worden. En niet zomaar hovenier. Wiebe wilde zijn opleiding aan de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord volgen, een ambachtelijke tuinbouwschool waar het opdoen van een uitgebreide plantenkennis heel belangrijk werd geacht.

Door Wiebes dyslexie was het lastig om zich de plantenkennis en bijbehorende Latijnse namen eigen te maken. Zijn ouders stimuleerden hem echter om zijn droom waar te maken. Met veel doorzettingsvermogen en liefde voor alles wat groeit en bloeit, rondde Wiebe in 1990 de tuinbouwschool in Frederiksoord met succes af. Na het vervullen van zijn dienstplicht ging hij aan de slag bij een hoveniersbedrijf in Emmeloord om ervaring op te doen.

In 1999 richtte Wiebe een eigen hoveniersbedrijf op. Zijn droom was werkelijkheid geworden. Met veel plezier legde hij tuinen aan en zorgde voor het nodige tuinonderhoud. Zijn uitgebreide plantenkennis, opgedaan in Frederiksoord, kwam vaak van pas bij het adviseren van klanten, want niet elke plant of boom floreert op elke plek. Met kennis van de juiste groei- en bloeiomstandigheden en het onderhoud, kon Wiebe zijn klanten zó adviseren dat het mogelijk bleek om het hele jaar door een bloeiende tuin te hebben.

Nadat Wiebes vader, Willem Schraal, met vervroegd pensioen ging, kwam hij Wiebe met zijn bedrijf helpen. Samen deden ze vanaf dat moment heel wat tuinen. Ze hadden er veel plezier in en werkten goed samen. De band tussen vader en zoon werd in die jaren nog sterker. Totdat Wiebes vader in 2009 ziek werd en binnen vier weken overleed. De jaren waarin vader en zoon schouder aan schouder werkten, waren voorbij.

hovenier-urkSindsdien runt Wiebe het hoveniersbedrijf samen met zijn vrouw Grietje. Zij verzorgt niet alleen de boekhouding en de offertes, maar werkt bij drukte samen met Wiebe in de tuinen. Schouder aan schouder, net zoals hij eerst met zijn vader deed. Op Wiebes veertigste verjaardag kreeg hij een kunstwerk, gecreëerd door Okke Weerstand. De kunstenaar heeft feilloos de houding weten te treffen waarin Wiebe en zijn vader vele uren werkend hebben doorgebracht. Het kunstwerk is voor Wiebe en Grietje een waardevol aandenken aan die periode.

Wiebe en Grietje zetten zich nog steeds dagelijks met veel enthousiasme en werkplezier in voor hun klanten. Ze kijken met warme gevoelens terug op die eerste jaren en de belangrijke rol die Wiebes vader heeft gespeeld in het verwezenlijken van Wiebes droom.

4 Responses to “Geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *